Terug naar overzicht

De meerwaarde van een responsive website

Dorin Bouwman
  • Dorin Bouwman -
  • (Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022)

Responsive is een Engelse term voor het vergelijkbare Nederlandse woord responsief, wat eigenlijk betekent dat een site 'responsief' reageert op verschillende situaties. Deze situaties zijn in dit geval verschillende beeldformaten. Met de komst van mobiele telefoons en tablets is de manier waarop we het wereldwijde web bezoeken veranderd.

En naast de manier waarop we een website bezoeken is ook de manier waarop we informatie opnemen drastisch veranderd: we willen alle informatie zo snel en gemakkelijk mogelijk opnemen. Informatie wordt je om de oren geslingerd van alle mogelijke hoeken. Jouw website zou ook moeten voldoen aan de eisen van de tegenwoordige informatieverslaafde. Snel, sneller, snelst. En dus makkelijk.

In een notendop: een responsive website past zichzelf automatisch aan op het schermformaat van de bezoeker. Of dit nou een telefoon, een tablet of een bioscoopscherm is. Op alle schermen kan de bezoeker alle informatie overzichtelijk en snel tot zich nemen.

Let op: een responsive website is niet te verwarren met een mobiele website. Bij een mobiele website wordt een website in een ander jasje gegoten wanneer iemand deze op zijn telefoon bekijkt. Bij responsive design wordt de site zoals deze bedoeld is door de ontwerper automatisch geschaald voor alle mogelijke schermformaten.

Voorbeeldje van responsive design zien? Computer/laptop: Vergroot/verklein het scherm van uw webbrowser en aanschouw wat er met deze pagina gebeurt. Leest u dit artikel op uw telefoon of tablet? Leest prettig, toch?

Leuk trucje, maar hoe verdien ik hier aan?

Ontevreden bezoekers zijn zo weer weg: weg klant.

Het is begrijpelijk dat je denkt “ja, leuk en aardig dit, maar mijn website is niet responsive en ik krijg hier eigenlijk helemaal geen klachten over!”. Dat komt waarschijnlijk omdat de mobiele bezoekers van je site daar geen tijd voor nemen. Ze belanden via de zoekmachine op je website en haken binnen luttele seconden af omdat de informatie niet in hapklare brokken wordt geserveerd zoals ze dit tegenwoordig gewend zijn. Potentiële klant weg, kans gemist.

Naast het feit dat je bezoekers sneller af zullen haken op een site die niet geschikt is voor hun apparaat, zal Google je ook benadelen op het gebied van vindbaarheid. Google heeft namelijk onlangs bepaald dat sites die responsive zijn een hogere plek in haar zoekmachine verdient. Alleen dit punt zou al meer dan genoeg reden moeten zijn om je site zo snel mogelijk responsive te laten maken.

Dorin Bouwman

Sinds 2015 in dienst bij B2Design. In zijn vrije tijd bouwt hij drones en racet er mee. Dorin is crypto- en gadgetnerd en volgt de laatste trends op de voet.