Terug naar overzicht

Last van een onscherpe omslagfoto op Facebook?

Dorin Bouwman
  • Dorin Bouwman -
  • (Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022)

Terwijl we een nieuwe Facebook omslag ontwierpen voor één van onze klanten kwam ter sprake dat het gros van alle Facebookpagina’s een wazige omslagfoto bevat, en dat hier toch echt wel wat aan gedaan zou moeten worden. Vandaar dit artikel met tips & tricks over hoe jij je Facebook foto wél scherp kunt vertonen aan de bezoekers van je pagina!

Standaard Facebook instelling

Facebook maakt gebruik van een eigen algoritme om te bepalen of een foto voldoet aan de eisen welke ze hebben gesteld voor omslagfoto’s. Hierdoor wordt de foto vliegensvlug gescreend op verboden inhoud zoals naaktfotografie of terroristische symbolen en passen ze de afmetingen en resolutie van de foto aan zodat deze ‘perfect in de gereserveerde ruimte voor de omslagfoto past.

Nadelen

Het is natuurlijk erg gemakkelijk dat Facebook zelf de foto’s comprimeert naar de juiste afmetingen en resolutie, maar er kleven ook een aantal nadelen aan.

Het grootste nadeel van deze door Facebook gecomprimeerde bestanden is dat je zelf geen controle uit kunt oefenen op de kwaliteit waarop dit gebeurt. Facebook gebruikt hiervoor de snelste en meest ‘radicale’ manier waardoor je enorm inlevert op de kwaliteit van je afbeelding. In onderstaand voorbeeld zie je een Facebook omslag die we ontworpen hebben voor voetbalkamp Groningen.

De linker afbeelding is in de kwaliteit zoals we deze voor ogen hadden, en rechts zie je wat Facebook er mee doet wanneer je de afbeelding klakkeloos upload als omslagfoto zonder zelf de compressie door te voeren. In onderstaande tekst leggen we je uit hoe je zelf kunt zorgen dat je Facebook omslag er gewoon scherp uit komt!

Oplossing

Zoals hierboven beschreven is het van belang om zelf de compressie op je afbeelding te gaan regelen voordat je een afbeelding upload als omslag. Dit is gemakkelijk te doen met verscheidende online tooltjes, of natuurlijk met Adobe Photoshop als je de beschikking hebt over dit programma. Facebook vereist van omslagfoto’s dat ze onder de 100kb in grootte zijn.

De meest simpele online tool om zelf afbeeldingen te comprimeren is TinyJPG. Je kunt de afbeelding die je als omslagfoto in wilt stellen in het vakje slepen bovenaan de website, of het bestand handmatig selecteren door op dit vakje te klikken. TinyJPG start direct met het comprimeren en optimaliseren van je afbeelding. Vooral bij grotere afbeeldingen kan dit proces wat langer duren. Sluit het tabblad met TinyJPG niet tijdens het comprimeerproces.

Wanneer de compressie voltooid is zie je direct hoeveel kleiner je afbeelding is geworden. Vaak is dit nog niet de benodigde <100kb. Dit is geen enkel probleem, je kunt de foto namelijk meerdere keren door TinyJPG halen en hem op deze manier steeds kleiner maken. Dit doe je door rechts op ‘Download’ te klikken, en de gedownloade foto opnieuw in het venster te slepen. Deze wordt vervolgens opnieuw gecomprimeerd.

Let op: het is van belang dat je zelf de kwaliteit van de verkleinde foto in de gaten houdt. Te veel compressie op een grote afbeelding kan zorgen voor een lelijk eindresultaat!

Awesome, Je hebt nu een geoptimaliseerde omslagfoto!

Dorin Bouwman

Sinds 2015 in dienst bij B2Design. In zijn vrije tijd bouwt hij drones en racet er mee. Dorin is crypto- en gadgetnerd en volgt de laatste trends op de voet.