Terug naar overzicht

Agile scrum: Samen werken in sprints naar een succesvolle website

Dorin Bouwman
  • Dorin Bouwman -
  • (Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022)

Om een nieuwe website te laten slagen is er veel toewijding nodig. Niet alleen van de professionals bij B2, maar ook van onze opdrachtgevers. Het werken met een sprintplanning op basis van Agile scrum is van grote meerwaarde in dit proces. Maar hoe werkt dit precies? En wat betekent deze werkwijze voor jou als opdrachtgever?

Het bouwen van een website is een ingewikkelde klus die veel tijd kost. Een klus met veel verschillende onderdelen, lagen, disciplines en expertises. Traditioneel gezien werken internetbureau’s in een zogeheten ‘watervalmethode’; ontwerpers werken het volledige ontwerp van een website uit. Vervolgens wordt het als een pakketje aangeleverd aan programmeurs, zij zetten het ontwerp om naar code voor het web. Vervolgens wordt de website als het ware ‘over de schutting gegooid’ naar de opdrachtgever. Het is dan de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om de opgeleverde website te voorzien van inhoud. Een lastig onderdeel in het traject, want waar eerst het bureau de verantwoordelijkheid over het project had, ligt het nu bij de opdrachtgever. Er is minder ‘feeling’ met het opgeleverde product en de motivatie om de website af te maken is soms ver te zoeken.

Gelukkig is er een leuke en vooral waardevolle manier om bureau en opdrachtgever samen te brengen. Een manier om sámen tot een resultaat te komen waar beide partijen voor honderd procent achter kunnen staan. Deze manier noemen we ‘scrum’ en hieronder lees je hoe we dit bij B2Design BV toepassen.

Scrum; korte sprints naar succes

Scrum is een Agile methodiek die helpt om websites op een stapsgewijze manier te ontwikkelen. Deze methode staat haaks op de watervalmethode zoals in de inleiding beschreven. Bij de watervalmethode wordt eerst de wens in kaart gebracht, vervolgens wordt het productieproces doorlopen. Scrum stelt het projectteam en de opdrachtgever in staat om in te spelen op veranderingen, het productieproces wordt als het ware flexibel. Het grote voordeel van deze werkwijze is de mogelijkheid om in te spelen op veranderingen in wensen en eisen van de opdrachtgever. Daarnaast kan er concreter gepland worden en hoeven programmeurs niet meer te wachten tot ontwerpers klaar zijn. Door programmeurs actief te betrekken bij dit proces wordt deze multidisciplinair.

Korte lijnen tussen disciplines

Bij verschillende projecten hebben we op basis van de Scrum-methodiek gewerkt. Hierbij bieden we de opdrachtgever de mogelijkheid om een vaste dag (of dagen) plaats te nemen op ons kantoor. Hierdoor maakt de opdrachtgever tijdelijk deel uit van het projectteam. Tijdens deze dagen werken we intensief samen met verschillende disciplines. Samen werken we in korte sprints naar het eindresultaat; de oplevering van de website. Door goede en structurele samenwerking met de opdrachtgever kunnen we het project opbreken in verschillende ‘blokjes’. Een blokje kan bijvoorbeeld een pagina zijn. De opdrachtgever kan beginnen met het vullen van deze specifieke pagina, eventuele problemen of aanpassingen kunnen direct opgelost/doorgevoerd worden.

Wanneer in sprintvorm werken?

Werken in sprints levert goede resultaten op. Vooral voor een omvangrijk project of een ingewikkelde website met veel informatie is deze manier van werken aan te raden. Door ingewikkelde materie op te breken kan er beter naar het eindresultaat toegewerkt worden. Ook benieuwd of deze werkwijze geschikt is voor jouw online project? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Dorin Bouwman

Sinds 2015 in dienst bij B2Design. In zijn vrije tijd bouwt hij drones en racet er mee. Dorin is crypto- en gadgetnerd en volgt de laatste trends op de voet.