Nederland wordt wereldkampioen! Dit is waarom.
Met Van Gaal als "leraar" worden we wereldkampioen! Na acht jaar is het Nederlands elftal eindelijk weer terug op het WK voetbal. En met succes. De eerste wedstrijd werd gewonnen. Maar waarom worden we dan wereldkampioen? Weet Louis iets wat wij niet weten? Ja. Tot voor kort, want wij weten nu waarom hij zo zeker van zijn zaak is. Oranje beschikt namelijk over alle archetypes van Jung.
Wat zijn archetypes?
Carl Jung, een Zwitsers psycholoog en psychiater, is de grondlegger van de archetypes. In zijn visie zijn er twaalf verschillende persoonlijkheden die de motivaties van de mens symboliseren. In een andere blog verwezen we al naar deze archetypes. Met archetypes geef je een merk menselijke eigenschappen, zodat het herkenning oproept. Een archetype wordt vaak gebruikt door ontwerpers.
Zo maken ook onze ontwerpers gebruik van archetypes om een logo, huisstijl of webdesign te maken. Met archetypes creëer je een rode draad in een merk. Alle keuzes die een merk maakt worden gebaseerd op een archetype en kunnen onderbouwd worden.
De twaalf archetypes van Jung zijn:
- de leraar
- de gewone man
- de heerser
- de zorger
- de ontdekker
- de magiër
- de minnaar
- de clown
- de onschuldige
- de held
- de creator
- en de rebel.
Een voetbalteam met alle archetypes maakt je wereldkampioen!
In het kader van het WK voetbal hebben we een opstelling gemaakt op basis van de archetypes. Wij zijn in de veronderstelling dat al deze archetypes elkaar zodanig versterken dat deze combinatie de basis is voor iedere toekomstige wereldkampioen. Gefeliciteerd alvast!
Coach Louis van Gaal - de leraar
Wie kan deze rol beter op zich nemen dan Louis van Gaal? Als bondscoach neemt hij het Nederlands elftal dit WK mee op sleeptouw. Hij zal Oranje met zijn kennis en ervaring zo goed mogelijk proberen te coachen. Wist je dat Louis van Gaal vroeger zelfs de opleiding tot gymnastiekleraar heeft gevolgd? Daarom vonden we hem de perfecte kandidaat om het archetype de leraar te vervullen. De leraar helpt je om te groeien en doet dit door constant kennis te vergaren en te delen.
1. Andries Noppert - de gewone man
Hij kan het zelf waarschijnlijk ook nog niet geloven. Andries Noppert (de keeper van SC Heerenveen) mocht afgelopen maandag zijn debuut maken als eerste doelman van het Nederlandse elftal. Toch blijft hij er zelf erg nuchter onder. Andries Noppert heeft veel weg van het archetype de gewone man en dat is ook de reden dat we hem deze titel hebben gegeven.
Je kunt de gewone man ook wel zien als de buurman, waarbij je altijd aan kunt kloppen voor een kopje suiker. Noppert woont hier trouwens om de hoek, namelijk in het Groningse plaatsje Marum. Omdat dit archetype zo echt is, brengt het bij veel mensen herkenning naar boven. Met de gewone man ga je samen een avontuur aan.
Leuk feitje: Noppert krijgt zijn eigen bier. De Jouster Bierbrouwerij heeft op Facebook aangekondigd dat een blond biertje de naam “De Toren van Joure” krijgt.
2. Virgil van Dijk - de heerser
De aanvoerder van het Nederlands elftal neemt de rol van de heerser op zich. Virgil van Dijk neemt het team mee op sleeptouw. Hij is de leider van het Nederlands elftal, op en naast het veld. Ook zijn tegenstanders kunnen door zijn dominantie in de verdediging niet zomaar om hem heen. Het archetype de heerser neemt de leiding en biedt structuur en veiligheid.
Hij is een controlfreak, waarvoor regels erg belangrijk zijn. En niet alleen is Virgil de heerser van het Nederlands elftal, hij zet zich ook in voor maatschappelijke zaken. Zo heeft hij vlakbij Liverpool zijn eigen “Cruyff Court” geopend. Daar kunnen kinderen uit de buurt sporten.
3. Daley Blind - de zorger
"Ik ben meer een teamspeler. Ik kan jongens juist beter later spelen." Dat waren de woorden van Daley Blind in een interview van de NOS een aantal jaren geleden. Blind heeft oog voor zijn medespelers en dat is precies wat een zorger doet. De mens staat voor hem op nummer één. Dit archetype biedt een luisterend oor als iemand dat nodig heeft en zorgt ervoor dat mensen inclusie ervaren.
In zijn eigen documentaire ‘Nooit Meer Stilstaan’ deelt Blind zijn levensverhaal. Een speler met zoveel levenservaring is in staat om andere spelers een luisterend oor te bieden en te ondersteunen.
4. Nathan Aké - de ontdekker
Nathan Aké sloeg al op jonge leeftijd zijn vleugels uit. Op zijn zestiende startte hij zijn buitenlandse avontuur bij de Engelse club Chelsea. Dit is één van de dingen die hem tot de ontdekker van het Nederlands elftal maakt. De ontdekker is vooruitstrevend en altijd op zoek naar avontuur. Hij trekt eropuit om de wereld te ontdekken en gaat zijn eigen weg.
De ontdekker probeert graag nieuwe dingen uit en is fan van de nieuwste technieken. Iets wat je in het spel van Aké ook terugziet.
5. Frenkie de Jong - de magiër
De magiër maakt mogelijk wat iedereen voor onmogelijk hield. Hij tovert erop los en maakt zo dromen waar. Met zijn fantastische acties is Frenkie de magiër van het Nederlands elftal. Deze middenvelder voert zijn acties zo nonchalant uit dat het de normaalste zaak van de wereld lijkt. Met zijn krachten zet een magiër negativiteit om naar positiviteit.
Vrijwel alle ballen die Frenkie aanraakt leiden tot waardevolle spelsituaties. De sport media is altijd laaiend enthousiast over het spel van deze magiër. De Volkskrant beschreef zijn assist als “lichtstraal uit een toverschoen”.
6. Kenneth Taylor - de minnaar
Ken je het gevoel van verleiding? Dat is wat het archetype de minnaar oproept. De aantrekkelijke minnaar helpt je om van al je fantasieën werkelijkheid te maken. De minnaar van het Nederlands elftal is Kenneth Taylor.
Met zijn gladde acties op het veld trekt hij iedereens aandacht. Hij heeft balgevoel, is creatief en geniet van het spel. Dit zijn drie elementen die een minnaar in iemand naar boven brengt: gevoel, creativiteit en genot.
7. Marten de Roon - de clown
Als je de social media kanalen van De Roon wel eens hebt gezien, snap je direct waarom we hem benoemen tot de clown van het stel. Met een klein beetje zelfspot, veel humoristische bijschriften en memes hangt hij graag de clown uit. Het archetype de clown is de lolbroek van het stel. Dit archetype heeft altijd een grap klaarstaan en zorgt vaak voor verstrooiing.
Met zijn humor doorbreekt hij elke taboe en belicht hij serieuze zaken op een komische wijze. Toch moet de clown wel oppassen dat zijn geloofwaardigheid daarmee niet op het spel komt te staan. Desondanks krijgt de clown met zijn humor wel mensen in beweging en dat is waar het bij dit archetype om gaat.
8. Xavi Simons - de onschuldige
Xavi Simons is in ons elftal de onschuldige. Hij is voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands elftal en komt dus net om de hoek kijken. Hij laat het WK op zich afkomen en gaat er onbevooroordeeld in. We vinden dat dit veel overeenkomsten heeft met het archetype de onschuldige.
Dit archetype gaat uit van de goede intenties van de mens en dat maakt hem soms een tikje naïef. Ondanks dat staat de onschuldige voor eerlijkheid en puurheid. Hij blijft dicht bij zichzelf en dat geeft een beschermend gevoel.
9. Memphis Depay - de held
Memphis is het gezicht van het Nederlands elftal, maar ook in reclame-uitingen wordt hij vaak neergezet als held. Puma is een bekende sponsor van Memphis. Deze samenwerking is voor Puma interessant omdat veel mensen Memphis zien als hun held. Ze zijn eerder geneigd om producten te kopen wanneer er een koppeling wordt gemaakt met hun held.
Als je een reclame van Puma bekijkt, zie je dat Memphis wordt neergezet als stoere, modieuze held. In het Nederlands elftal is hij constant in staat om zichzelf te overtreffen, maar ook om anderen te inspireren. Deze eigenschappen komen goed overeen met de eigenschappen van het archetype de held. Dit overwinnende archetype verlegt altijd zijn grenzen en haalt het beste in zichzelf en het team naar boven.
10. Cody Gakpo - de creator
Ontwerpen is waar de creator van houdt. In ons elftal neemt Cody Gakpo de rol van de creator op zich. Met zijn creatieve acties passeert hij iedere tegenstander die hij tegenkomt. Het doel van de creator is om dromen waar te maken. Gaat Gakpo onze droom van de wereldtitel werkelijkheid maken? Als het aan hem ligt in ieder geval wel.
Gakpo is een spelbepaler die zijn passes succesvol aflevert bij zijn teamgenoten. Deze aanvaller beschikt over zoveel creativiteit dat we niet anders konden dan hem de rol creator toebedelen. Dankzij zijn creativiteit en vindingrijkheid maakte hij de openingstreffer tegen Senegal.
11. Noa Lang - de rebel
Noa Lang vervult binnen ons elftal de rol van de rebel. De rebel is strijdlustig en gaat tegen de regels in. Dit stoere archetype verzet zich tegen alles en is opstandig. Dit zie je terug bij Noa Lang. Hij deinst er niet voor terug om over de schreef te gaan tegen de scheidsrechter en legt zich er niet zomaar bij neer als hij uit het veld wordt gehaald.
Ieder team heeft iemand nodig die zich niet zomaar bij beslissingen neerlegt en dingen op een andere manier doet. Van Gaal is erg enthousiast over Lang. Hij houdt wel van een ‘projectje’, zolang er maar potentie in de speler zit. En dat heeft Noa Lang wel. Hij neemt het initiatief en voetbalt vanuit zijn eigen kracht.