Terug naar overzicht

Last van een trage WordPress website? 5 Tips!

  • -
  • (Laatst bijgewerkt: 6 juni 2022)

Een snelle WordPress website is belangrijker dan ooit tevoren! Door de komst van mobiele telefoons en tablets is de laadtijd van je website enorm belangrijk geworden. Google en Bing hanteren de laadtijd van je website zelfs als een belangrijke factor voor de positie in de zoekresultaten. Een snellere WordPress website levert dus al snel wat op, maar wat kan je er zelf aan doen? Collega Dennis zet hieronder 5 handige tips op een rijtje.

De afgelopen jaren is de snelheid van een website steeds belangrijker geworden. Dit heeft vooral te maken met de komst van smartphones en de wijze van indexeren van populaire zoekmachines Google en Bing. Sinds 2018 speelt de snelheid (ook wel pagespeed genoemd) een belangrijke rol voor de positie van je website in de zoekmachine (bron). Daarnaast zorgt een snelle website voor meer bezoekers en een lager bouncepercentage (websiteverlatingen), wat uiteindelijk resulteert in meer conversies.

Wat betekent dit voor mijn WordPress website?

Voor jouw website wil je natuurlijk de hoogst mogelijke positie in een zoekmachine. Het is daarom belangrijk dat je website snel laadt, dit is goed voor de gebruiker en voor je zoekmachine-rank. Gelukkig geeft WordPress je enorm veel mogelijkheden om de snelheid van je website te verhogen. Er zijn veel plugins beschikbaar om je website een snelheidsboost te geven. Hou er wel rekening mee dat het gebruik van deze (gratis) plug-ins ook nadelen kan hebben. Nadelen van het installeren van WordPress snelheids-plugins zijn bijvoorbeeld;

  1. Ingewikkelde configuratie
    Deze plugins zijn vaak gericht op het verkleinen van de code op je website. Bij het instellen kan er veel mis gaan! Het is daarom belangrijk om hiervoor altijd een professional te vragen. Wil je toch zelf experimenteren? Zorg dan dat je altijd een goede back-up hebt!
  2. Updates!
    Plugins zijn vaak de zwakste schakel van een WordPress installatie. Het is van groot belang om je plugins altijd up-to-date te houden. Hiermee voorkom je dat hackers gebruik kunnen maken van bekende/oude zwaktes. Ben je laks met updaten? Gebruik dan zo min mogelijk plugins, of neem een service-contract voor het frequent updaten van je installatie.

Weten hoe snel jouw WordPress website nu is?

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van je website te achterhalen. Een veelgebruikte tool hiervoor is bijvoorbeeld GTMatrix. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Vraag dan hieronder een gratis snelheidsrapport op over jouw WordPress website. Hierbij ontvang je direct wat handige tips voor het verbeteren van de snelheid van je WordPress website!

HIER KOMT EEN NINJAFORM OVER SNELHEIDSRAPPORT

Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?

Niets is vervelender dan een WordPress website die traag laadt. Dit komt veelal door verkeerde instellingen en het overbodig inladen van bestanden. Wat men niet weet is dat de laadsnelheid met een paar eenvoudige aanpassingen met 60% zal verbeteren.

Hieronder zie je een aantal trucjes waarmee je binnen korte tijd de snelheid van je website kan optimaliseren.

1. GZIP compressie configureren

Door het activeren/configureren van GZIP compressie worden de bestanden kleiner(gecomprimeerd) aan browser aangeboden. Hierdoor zal de website sneller worden ingeladen. Dit kan tot maar liefst 70% aan grootte besparen. Wil je weten of GZIP al aanstaat? Ga naar: https://varvy.com/tools/gzip/

2. PHP versie verhogen

Het afgelopen jaar is de ontwikkeling van PHP versies flink opgeschroefd. Met de komst van versie 7 worden websites wel tot twee keer sneller ingeladen. Bij het verhogen van de PHP versie moet je wel technisch aangelegd zijn omdat niet alle websites dit ondersteunen. Mocht je bijvoorbeeld nog beschikken over een oude WordPress website dan kan dit ervoor zorgen dat de website niet meer werkt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we bekijken graag of een upgrade naar PHP7/8 tot de mogelijkheden behoort voor jouw website.

3. Afbeeldingen optimaliseren

De grootste winst op het gebied van snelheid is meestal te behalen op het gebied van afbeeldingen. Als de website hele grote afbeeldingen bevat dan duurt het langer totdat deze zijn ingeladen. Het is daarom belangrijk om de afbeelding zo klein mogelijk aan te bieden aan de browser. Gelukkig zijn er naast een aantal slimme plugins ook handige tools om dit te verbeteren. Eén mooie tool is bijvoorbeeld TinyPNG. Hiermee kunnen bestandsgroottes van afbeeldingen wel tot 60% kleiner gemaakt worden zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

4. Lazy loading toepassen op afbeeldingen

Lazy loading is een techniek die ervoor zorgt dat afbeeldingen pas worden ingeladen zodra deze zichtbaar zijn voor de bezoeker. Normaal worden alle afbeeldingen direct ingeladen bij een bezoek, dit kost veel tijd en is in de meeste gevallen overbodig. Met lazy loading worden de afbeeldingen pas ingeladen zodra de bezoeker deze ook daadwerkelijk nodig heeft, door bijvoorbeeld naar beneden te scrollen. Zodra lazy loading is toegepast zul je merken dat de website aanzienlijk sneller wordt ingeladen. Het is ook niet voor niets dat Google dol is op deze techniek.

5. Statische bestanden laten cachen door de browser

Statische bestanden zoals afbeeldingen, HTML, CSS en Javascript kunnen in de cache van de browser worden opgeslagen. De website zal hierdoor sneller worden ingeladen omdat de bestanden niet steeds opnieuw moeten worden opgehaald. Voor het instellen van browser caching moet je wel technisch aangelegd zijn. Dit heeft te maken met de verschillende instellingen per server. Bij een Apache server moet hiervoor een .htaccess bestand worden aangepast en bij een NGINX server zou je moeten kijken naar de nginx.conf.

Naast deze verbeteringen zijn er nog talloze andere manieren om de snelheid van je website te verhogen. Denk hierbij aan het verwijderen van onnodige WordPress plugins, bestanden laten cachen door de server of het instellen van een CDN. B2 helpt jou graag met het optimaliseren van je WordPress installatie. Tevens zijn we je graag van dienst met WordPress maatwerk! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Hoe snel moet een WordPress website zijn?

Je beschikt over een snelle WordPress website als deze binnen 2 seconden is geladen. Mochten bezoekers langer moeten wachten dan verliezen ze hun interesse en zijn ze eerder geneigd de pagina te verlaten. Onderzoek laat zien dat bezoekers langzamere laadtijden op mobiel eerder accepteren dan op desktop, dit komt mede omdat bezoekers regelmatig te maken hebben met instabiele internetverbindingen en hierdoor bereid zijn om langer te wachten.