Terug naar overzicht

De opkomst van digitaal geld

Dorin Bouwman
  • Dorin Bouwman -
  • (Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022)

Steeds vaker wordt er in het nieuws gesproken over digitale munteenheden. Inmiddels kan je niet meer om de Bitcoin heen. Toch hangt er nog vaak een negatief sfeertje om dit betaalmiddel door de slechte berichten in de media. In dit artikel lees je wat digitaal geld precies is, en waarvoor je het kunt gebruiken. Liever een video bekijken? Hieronder een uitleg wat de bitcoin precies is.

Wat is digitaal geld nou eigenlijk?

Digitaal geld (cryptovaluta) is een soort digitale valuta welke gebruikt wordt als alternatief voor het huidige geldsysteem. De afkorting ‘crypto’ komt van de term cryptografie, wat weer een ingewikkeld woord is voor versleutelingssystemen.

Proof of work

Cryptogeld maakt naast een geavanceerd versleutelings-syteem gebruik van een zogeheten ‘proof of work’ schema. Dit schema wordt gebruikt om de digitale munten te genereren, te controleren op echtheid en om er mee te handelen.

Het schema en het cryptografische systeem zijn in feite te omschrijven als een stuk versleutelde codes waarin transacties worden opgeslagen. Elke keer als er een nieuwe transactie aan het schema wordt toegevoegd, wordt deze code uitgebreid met een nieuw versleuteld blokje code. Er ontstaat als het ware een ketting van versleutelde blokjes code die steeds langer wordt. Dit schema wordt dan ook de ‘Blockchain’ genoemd.

Oorsprong cryptografisch geld

In 2009 werd de digitale munteenheid ‘Bitcoin’ opgericht door een persoon of groep die zichzelf Satoshi Nakamoto (pseudoniem) noemt. Het concept ‘cryptografisch geld’ is echter al veel ouder. Deze vorm van een onafhankelijk geldsysteem is in 1998 al beschreven door dr. Wei Dai in de Cypherpunks-mailinglist, een soort nieuwsbrief die zich richt op cryptografie en de invloed ervan op de maatschappij.

Vanaf de start begon er een ware stormloop op de beschikbare Bitcoinvoorraad. Vooral door de komst van de illegale marktplaats ‘Silk Road’ was Bitcoin niet meer te stoppen. Vele miljoenen euro’s waard aan illegale bitcointransacties werden elke maand gedaan via Bitcoin om illegale zaken zoals drugs of wapens te kopen. De komst van Silk Road en de link naar criminaliteit was tevens het begin van een gigantische hoeveelheid media-aandacht (alsof mensen vergaten dat contant geld een nog veel groter aandeel heeft in het criminele circuit).

Digitaal geld hede ten dage

Tegenwoordig is er veel publiek voor digitaal geld. Volgens velen is dit te danken aan de instabiele economische situatie waarin de wereld verkeert. Steeds meer mensen zien de meerwaarde van decentrale geldsystemen, omdat ze vrezen voor een wereldwijde bankencrisis. Door de komst van meer en meer acceptanten wordt het steeds interessanter om cryptovaluta te gebruiken. Zo kun je in Nederland inmiddels op aardig wat plaatsen Bitcoin uitgeven. Onder andere Thuisbezorgd.nl accepteert Bitcoin.

Delven

Het vergaren van cryptografisch geld is het beste te vergelijken met het delven van goud uit goudmijnen. Het verkrijgen van digitaal geld wordt dan ook wel ‘minen’ genoemd in de wereld van de cryptografie, waarvoor speciale miners gebruikt worden.

Bitcoinmijnen

Het minen van digitaal geld wordt gedaan met videokaarten met een zeer hoge rekenkracht. Deze worden gericht op een soort digitale sudokupuzzels, en wanneer de minecomputer zo’n ‘puzzel’ oplost wordt de eigenaar ervan beloond met een voorraadje Bitcoin. Deze puzzels worden elke keer dat er weer één wordt opgelost een graadje moeilijker, en zo is er dus steeds meer rekenkracht nodig om digitaal geld te delven. Als je tegenwoordig Bitcoins wil delven heb je een gigantisch zware computer nodig die voor honderden euro’s per maand aan stroom verbruikt, niet echt rendabel dus.

Gelukkig zijn er mensen die hierop anticiperen, want zo zijn er inmiddels groepen waarmee je met honderden mensen van over de hele wereld de collectieve rekenkracht van iedereens computer gebruikt om zo de ‘puzzels’ op te lossen. De beloning (Bitcoins) wordt vervolgens verdeeld onder iedereen die een beetje van z’n rekenkracht beschikbaar heeft gesteld.

In tegenstelling tot het huidige geldsysteem is er bij digitaal geld een maximale hoeveelheid die gegenereerd kan worden. Er is dus geen centrale bank of overheid die de waarde van digitaal geld kan bepalen door kunstmatige inflatie, of het bijdrukken van nieuw geld wanneer zij dit nodig achten. Door deze manier van het handhaven van cryptografisch geld wordt de term decentraal vaak gebruikt. Bij Bitcoin is het maximum aantal Bitcoins dat gemined kan worden ingesteld op 21 miljoen, waarvan er op het moment van schrijven al 14,613,025 in de circulatie zijn. Tegen de huidige koers (€201,-) gaat het om een marktaandeel van 2.9543804 biljoen euro(!).

Dorin Bouwman

Sinds 2015 in dienst bij B2Design. In zijn vrije tijd bouwt hij drones en racet er mee. Dorin is crypto- en gadgetnerd en volgt de laatste trends op de voet.