Terug naar overzicht

Internet of Things in de notendop

Dorin Bouwman
  • Dorin Bouwman -
  • (Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022)

Internet Of Things Het Internet der dingen refereert naar een situatie waarin door mensen bestuurde computers in de minderheid zullen zijn op het internet. Dit wil zeggen dat apparaten met elkaar kunnen communiceren om zo informatie met elkaar uit te wisselen. Dit kan enorm handig zijn in veel verschillende situaties. Apparaten kunnen van elkaar leren, en data uitwisselen zodat de gebruikservaring drastisch zal verbeteren.

Machine Learning

Piet heeft een slimme wasmachine die 200 wasjes gedraaid heeft. Bij het volgende wasje knapt de toevoerslang en staat de hele badkamer onder water. De wasmachine registreert het defect en stuurt deze naar een online database van de wasmachinefabrikant.

Willem heeft ook een slimme wasmachine, met 170 wasjes op de teller. Deze wasmachine haalt één keer per dag alle informatie op van de server en stuit op het defect van Piet. De wasmachine is nu in staat om zelf een actie te ondernemen. De wasmachine checkt elke dag welk onderdeel na een X aantal wasjes gerepareerd moet worden, op basis van informatie van andere wasmachines. De wasmachine van Willem is nu in staat om de ernst van het defect in te schatten en kan zelfs een geautomatiseerde order plaatsen voor een bepaald onderdeel, of een berichtje naar Willem sturen dat het waarschijnlijk is dat de toevoerslang binnenkort vervangen moet worden. Je wasmachine kan deze overweging straks maken op basis van data van tienduizenden wasmachines.

Door het verzamelen van allerhande data uit wasmachines kunnen deze machines straks zeer accuraat inschatten wanneer er reparatie of onderhoud nodig is. Hierdoor zal de levensduur van je wasmachine verlengd worden. Naast wasmachines zijn er natuurlijk veel andere (huishoudelijke) apparaten waar zo’n verbinding enorm handig kan zijn. Deze service zorgt naast een hogere klanttevredenheid ook voor efficientere dienstverlening vanuit de monteur, het defect is tenslotte al bekend!

Deze techniek heeft een dataverbinding nodig die kleine beetjes (tekstuele) data kan verzenden, zonder veel stroom te verbruiken. Dit is waar LoRaWan in het spel komt.

LoRaWat?!

Bovengenoemde technologie maakt gebruik van het zogeheten LoRaWan netwerk. Dit is een soort WiFi-netwerk, maar met een enorm bereik. LoRaWan staat dan ook voor Long Range Wide Area Network. Het netwerk wordt volledig gerund door onafhankelijke personen en bedrijven, waardoor iedereen z’n steentje bij kan dragen. Bijdragen aan het netwerk doe je door een accesspoint neer te zetten, een soort router maar met een bereik van zo’n 10 kilometer.

Voordelen LoRaWan netwerk:

  • Laag stroomverbruik
  • Groot bereik
  • Lage bandbreedte

The Things Network (TTN)

In Groningen zijn veel enthousiaste bijdragers aan het locale netwerk. Via TTN Groningen wordt dit revolutionaire netwerk uitgerold in onze mooie stad. Door een aantal prominente online ondernemers wordt de Noorderlijke IoT-kar getrokken, waardoor we op het moment van schrijven één van de best gedekte steden van de wereld zijn. Dit biedt enorm veel mogelijkheden en kansen voor bedrijven en starters in de tech-sector.

Meer weten of bijdragen?

Natuurlijk praten we graag een keer met je over deze nieuwe technologie. Mocht je toch liever zelf eerst wat verder willen lezen, dan sturen we je graag door naar de website van TTN Groningen. Op deze website vindt je alles wat je moet weten over de Noorderlijke bedrijven die zich bezighouden met het lokale LoRaWan netwerk, en vind je bijvoorbeeld een kaart waar je kunt zien of er in jouw woonplaats voldoende dekking is om alvast wat te expirimenteren!

Dorin Bouwman

Sinds 2015 in dienst bij B2Design. In zijn vrije tijd bouwt hij drones en racet er mee. Dorin is crypto- en gadgetnerd en volgt de laatste trends op de voet.